JESTEM EKSPERTEM NA DZIALE WARZYWNO-OWOCOWYM
Dział warzywno-owocowy to jedno z najczęściej odwiedzanych przez klientów, a równocześnie najtrudniejszych do prawidłowego utrzymania miejsc w sklepie. Wymaga stałej uwagi i obserwacji, ponieważ niewielki błąd może doprowadzić do dużych strat finansowych. Różnorakie postępowanie z mnogością dostępnych produktów to ważna wiedza, którą powinien posiadać każdy pracownik takiego stoiska.
Podczas szkolenia Uczestnicy dowiedzą się, jak ułożyć stoisko warzywno-owocowe, by wyglądało efektownie i przejrzyście oraz by zachęcało klientów do zakupu – także mało znanych odmian owoców i warzyw. Sprzedawcy zdobędą wiedzę z towaroznawstwa, w tym z ograniczenia ubytków – nawet o 50% w stosunku do aktualnych strat na sklepie – bieżącej kontroli i prawidłowego przechowywania oraz selekcjonowania poszczególnych produktów.
Kurs łączy wiedzę teoretyczną i praktyczną, która przełoży się bezpośrednio na zwiększenie zysków i zmniejszenie strat związanych z prawidłowym dbanie o dział warzywno-owocowy. Po zakończeniu warsztatów Uczestnicy otrzymują także „Niezbędnik dla Sprzedawcy” – drukowane materiały zawierające najważniejsze zasady dbania o półkę, minimalizowania ubytków oraz zdjęcia prawidłowych ekspozycji.
SKRÓCONY PROGRAM SZKOLENIA
1. CZĘŚĆ I
A) TOWAROZNAWSTWO WARZYW I OWOCÓW
Cała część I odbywa się na zapleczu sklepu. W pierwszej części Uczestnicy dowiedzą się, jakie warzywa i owoce są dostępne na rynku polskim, co je wyróżnia oraz jakie są ich właściwości. Dowiedzą się również, jak zachęcić klientów do zakupu mało znanych gatunków, pochodzących z egzotycznych krajów. Oprócz poszerzenia wiedzy z zakresu produktów, zdobędą kwalifikacje z płaszczyzny sporządzania zamówień w zakresie swojego działu. Ta część warsztatów pozwoli na zdobycie podstaw niezbędnych do zrozumienia zasad prawidłowej ekspozycji i dbania o stoisko warzywno-owocowe.
B) PRAWIDŁOWA EKSPOZYCJA
W drugim etapie części I Uczestnicy zobaczą pozytywne oraz nieprawidłowe przykłady ekspozycji warzyw i owoców. Poznają też techniki oryginalnej prezentacji produktów sezonowych, które zwiększą sprzedaż. Zostaną im także przekazane inne zasady przygotowania i eksponowania promocji. Wreszcie – poprzez ćwiczenia nauczą się w praktyce zasad przechowywania poszczególnych warzyw i owoców w odpowiednich warunkach temperaturowych, prawidłowego ich łączenia lub izolowania od siebie na stoisku oraz bieżącej kontroli. To ostatnie zagadnienie ma na celu wypracowanie nawyków prawidłowego postępowania z warzywami i owocami, które szybko się psują oraz skutecznej eliminacji oraz ograniczenia ubytków od przyjęcia towaru do przygotowania działu na koniec dnia.
Czas trwania: 3 godziny
2. CZĘŚĆ II – EKSPOZYCJA WARZYW I OWOCÓW W PRAKTYCE
Podczas II części, która odbędzie się przy regale warzywno-owocowym i gondoli, Uczestnicy będą mogli sprawdzić w praktyce zdobytą wcześniej wiedzę w swoim codziennym miejscu pracy. Jeszcze raz przygotują prawidłową i zachęcającą do zakupów ekspozycję, by uniknąć ewentualnych błędów w przyszłości. Po ćwiczeniach nastąpi podsumowanie kursu oraz przygotowanie dalszego planu działania, który w przyszłości stanie się schematem postępowania, pozwalającym zminimalizować straty i zmaksymalizować zyski związane ze sprzedażą warzyw i owoców.
Czas trwania: do 5 godzin
NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
Dla kogo: dla sprzedawców pracujących na dziale warzywno-owocowym.
Liczba uczestników: 8-12 osób.
Czas trwania szkolenia: 8 godzin w 2 częściach.
Cel: Po ukończeniu szkolenia Uczestnicy będą umieli ułożyć stoisko warzywno-owocowe w taki sposób, aby wyglądało efektownie, przejrzyście, a zarazem zachęcało do zakupów. Dowiedzą się także, jak minimalizować straty.
Materiały po ukończeniu szkolenia: „Niezbędnik Sprzedawcy”: zasady dbania o półkę, minimalizacji ubytków i prawidłowej ekspozycji.